3D želė tortai - tai kulinarinis menas. Užtenka žvilgtelėti į nuotraukas. Įprastas tortas, šokoladinis, sūrio pyragai ar bet kuris kitas skanėstas suvalgomi greitai, per daug nesižavint, bet 3D želė tortai – tai ne tik desertas. Pirmiausia, ką 3D želė tortai ar pyragaičiai mums primena, tai dirbtines įvairiaspalves plastikines gėles. Gėlės priklauso nuo to, kokį želė įrankį naudosite. Vėliau pradedame svarstyti, kaip tos gėlės atsidūrė želė viduje. Pagaminti šį tortą bus daug paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. 


Gaminimo eiga:

Pirmas žingsnis – į permatomą indą pilama skaidri želė.

Antras žingsnis – sustingusioje skaidrioje želė antgalių pagalba formuojamos gėlės.

Trečias žingsnis – suformavus gėles pilama jogurtinė želė. 


Skaidraus pagrindo paruošimui Jums reikės:

1 l šalto vandens, 40–50 g želatinos granulių, 0,7 stiklinės cukraus, 1 arbatinio šaukštelio citrinų rūgšties.

GAMINIMAS. Pusę vandens supilti į dubenį, suberti želatinos granules ir palikti brinkti. Į likusią vandens pusę supilti cukrų ir pakaitinti, kol užvirs. Pavirti apie 5 min. Gautą sirupą supilti į dubenį su želatina, viską gerai išmaišyti, kad želatina ištirptų. Skystį palikti pastovėti kol atvės iki kambario temperatūros. Skysčiui atvėsus, įdėti citrinos rūgštį. Rūgštis suteiks tortui skonio. Paruoštą skystį supilti į permatomą dubenį ir leisti sustingti. Želė pagrindui sustingus daromos gėlės.


Gėlių gamybai Jums reikės:

 0,5 l pieno, 20–30 g želatinos granulių, 0,5 stiklinės cukraus.

GAMINIMAS. Pusę pieno supilti į dubenį, suberti želatinos granules ir palikti brinkti. Kitą dalį pieno kartu su cukrumi užvirti. Karštą pieną supilti į dubenį su išbrinkusia želatina, viską gerai išmaišyti, kad želatina ištirptų. Pieno želė supilstyti į mažesnius indelius ir nuspalvinti maistiniais dažais. Jei gaminimui užsitęsus pastebėsite, kad želė ėmė stingti, įstatyti šiuos indelius į šilto vandens vonelę. Viską pasiruošus pradėti gėlių gaminimą. Reikės švirkšto maistinų dažų ir specialių želė įrankių / antgalių. Antgaliai tvirtinami prie švirkšto. Prie švirkšto tvirtinamas antgalis. Nuo pasirinkto antgalio formos priklausys, kokios formos bus žiedlapis.




Antgalis, kurį įsmeigiate į želė pagrindą, neturi siekti dubens dugno, kitaip gėlės lapelis išsilies. Padarius norimą kompoziciją, įdėti želė pusvalandžiui į šaldytuvą, kad gėlės sustingtų. Kol gėlės stingsta šaldytuve, padaryti užliejamą spalvotą pagrindą. Jis būtinas kaip gėlių fonas. Spalvotam pagrindui sumaišyti pieną ir želatiną (kaip ruošiant želė gėlėms), nuspalvinti bet kokia kita spalva. Sekančius sluoksnius gaminti pagal skonį ir fantaziją. Gali būti grietinėlės sluoksnis, jogurto ar maskarponės sūrio sluoksniai. Sekančių sluoksnių gali ir nebūti. Viskas priklauso nuo Jūsų norų, laiko, fantazijos.




Jogurto sluoksniui reikės:

1 l vaisinio jogurto, 4 virtuvinių šaukštų cukraus, 50 g želatinos granulių, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus. 

GAMINIMAS. Želatiną užpilti 200 ml vėsaus vandens ir palikti bent 15–20 minučių pastovėti, kad išbrinktų. Į jogurtą suberti cukrų bei vanilinį cukrų ir išplakti plaktuvu. Išbrinkusią želatiną pašildyti virš garų vonelės, kol ištirps (tik neleisti jai užvirti). Atvėsusią želatiną po truputį, nuolat maišant, pilti į išplaktą kambario temperatūros jogurtą. Pilant nuolat maišyti, kad želatina nesušoktų į gumuliukus. 

Išimti želė tortą labai paprasta. Dubenį kelias sekundes reikia palaikyti karštame vandenyje. Deserto paviršius aptirps ir atšoks nuo kraštų.   




Nerealus dalykas!! Iš pradžių atrodo, kad sudėtinga, bet pabandžius labai smagu ir ganėtinai paprasta. Gaminau dukros gimtadieniui, svečiams labai patiko, niekas nebuvo matęs nieko panašaus :) Darysiu daugiau ir kuo įvairesnių. Nijolė