Rinkoje galima pastebėti įvairių rūšių maistinių dažų. Kokius maisto dažus rinktis norint nuspalvinti gaminį? Gelinius, sausus ar skystus? Kuo jie skiriasi? Geliniai maisto dažai yra skirti riebiems kremams, cukrinėms masėms, šokoladui nuspalvinti, sausi puikiai tinka bezė, biskvitui, želė, skysti dažai naudojami macarons, keksiukams, pyragams, sausainiams, kokteiliams, lemonadui ir kitiems gėrimams nuspalvinti arba spalvai paryškinti. Skysti dažai skirti konditeriniams gaminiams spalvinti rankomis ir purkštuvais. Lašinkite po lašelį dažų į masę, kol gausite norimo intensyvumo spalvą.



Daugeliui konditerinių gaminių tinka visi dažai, svarbiausias dalykas į kurį reikia atkreipti dėmesį, kad skysti ir geliniai dažai minimaliai praskedžia tešlą, o sausi maisto dažai neištirpsta riebioje, sviestinėje tešloje. 




Maisto dažų pagalba nuspalvinsite bet kuriuos savo kepinius, žėlė, ledus ir gėrimus. Visada atkreipkite dėmesį į maistinių dažų koncentraciją. Naudokite dažus saikingai. Pavyzdžiui, sausi dažai sveria 4 g, o vienam kilogramui tešlos nudažyti tereikia 0,5 g. Vadinasi, 4 g maistinių dažų pagalba nudažoma net 8 kg tešlos. Vienam kilogramui papuošimų nudažymui naudojama 1,2 g, o kitiems konditeriniams gaminiams 0,7 g vienam kilogramui.



Morengų / bezė sausainių receptas. Jums reikės:

150 g cukraus pudros, 3 vnt baltymų, žiupsnelio druskos, maistinių dažų.

GAMINIMAS. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų, pamažu suberti persijotą cukraus pudrą bei druską ir išplakti iki standumo. Plakinį padalinti į kelias porcijas, kiekvieną porciją nuspalvinti maistiniais dažais vis kitokia spalva. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Baltymų putas sukrėsti į konditerinį maišelį ir išspausti įvairių formų morengų. Sausainių viršų galima papuošti maltais riešutais arba specialiais konditeriniais pabarstukais. Morengus įdėti į įkaitintą iki 150° C laipsnių orkaitę. Džiovinti pravertoje orkaitėje, po 15 minučių sumažinti orkaitės kaitrą iki 50°C. Išimti ir orkaitės ir leisti atvėsti. 

Galima formuoti įvairių formų ir dydžių sausainius. Kalėdoms žalias eglutes, Velykoms krepšelius su spalvotais kiaušiniais. Galima įsmeigti medinį pagaliuką ir patiekti morengus kaip cake pops. Du vienodus morengus galima suklijuoti sviestiniu kremu.




NAUJA MADA − kiaušinių dažymas maistiniais dažais. Išvirti kiaušiniai panardinami į vandenį nuspalvintą maistiniais dažais. Ištraukus margučius tereikia nusausinti ir Velykoms pasiruošta.




Jeigu pagaminote tortą ir norite suteikti jam blizgesio, rinkitės blizgius dažus. Auksinės, sidabrinės, plieno, vario, rubino, sendinto aukso spalvos maistiniai dažai naudojami paviršių spalvinimui teptukų arba purkštuvų pagalba. Bendra maistinių dažų charakteristika: sausi, birūs; skirti konditeriniams gaminiams spalvinti; rekomenduojama spalvinti šlapią gaminio paviršių; netirpsta vandenyje ir riebaluose; vieno indelio užtenka nuspalvinti daugiau nei 20 kg tešlos arba 10 kg dekoracijų; pagaminti ir paženklinti pagal EU ir LR reikalavimus; neorganiniai.






Labai džiaugiuosi atradusi šią parduotuvę ir šiuos maistinius dažaus. Galiojimo terminas yra labai ilgas, nusipirkusi galiu naudoti virš metų. Ką nesunaudoju per Kalėdas, lieka Velykoms itt. Spalvos ryškios, naudojimas paprastas, viskas puiku. Jolita Zinkevičienė