Šarlotka - tai yra klasikinis lenkiškas obuolių pyragas. Sunku rasti žmogų kuriam šis pyragas nepatiktų! Pyragas nuostabus, kvapnus ir toks trapus, kad tiesiog ištirpsta burnoje. Klasikinis variantas - patiekimas su mėgstamais ledais, bet ne mažiau gardu ir su mėgiamos kavos puodeliu.


Obuolių pyrago receptas. Jums reikės:

3 stiklinių miltų (1 stiklinė - 200 ml), 3 kiaušinių trynių, 250 g sviesto, 3/4 stiklinės cukraus pudros, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 2-2,5 kg obuolių, 1 arbatinio šaukštelio cinamono.


GAMINIMAS:

Pirmiausia pasiruošti obuolius. Nulupti bei supjaustyti nedideliais kubeliais. Suberti į keptuvę, įpilti keletą šaukštų vandens ir troškinti tol, kol obuoliai suminkštės, bet dar nesukris į košę. Kai obuoliai suminkštėja, įberti cinamono. Per tą laiką, kol apkepa obuoliai užminkyti tešlą. Į miltus suberti kepimo miltelius, cukraus pudrą, kubeliais supjaustytą sviestą ir kiaušinių trynius, greitai bei energingai išminkyti tešlą. Trečdalį tešlos atidėti, o likusią iškloti kepimo formos dugną. Sudėti obuolius. Atidėtą tešlą iškočioti, supjaustyti juostelėmis ir užkloti pyrago viršų. Kitas būdas - tešlą sutrupinti ir pabarstyti ant obuolių. Paruoštą pyragą įdėti į įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepti maždaug 45-50 minučių. Atvėsinti, pabarstyti cukraus pudra.




Pyragai greitai ir tolygiai iškepa silikoninėse kepimo formose. Jos yra lengvos, praktiškos, nesugeriančios kvapų, jų nereikia tepti riebalais, kepinys neprisvyla. Silikoninę formą galima naudoti nuo -40ºC iki +230ºC temperatūroje. Iškepsite puikius pyragus, tartas, biskvitus tortams. Iš silikoninės formos lengva išimti sustingusią šaltieną ar želė tortą.


Ruduo kvepia obuoliais ir cinamonu. Kai sode šakos lūžta nuo obuolių visada kepu obuolių pyragus. Šarlotka vienas mėgstamiausių, bet ne ką prastesnis biskvitinis su daug obuolių. Ieva


Biskvitinio obuolių pyrago receptas. Jums reikės:

7 vnt. obuolių, 5 vnt. kiaušinių, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė miltų, 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus, 1 arbatinis šaukštelis cinamono.


GAMINIMAS:

Kiaušinius labai gerai elektriniu plaktuvu išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Plakti gali reikėti apie 5-7 minutes, nes šiame recepte būtent gerai išplakti kiaušiniai kelia pyragą. Šaukštu pamažu įmaišyti miltus ir cinamoną. Pusę tešlos supilti į kepimo formą. Silikoninės formos sviestu tepti nereikia. Ant viršaus sudėti nuluptus ir skiltelėmis arba kubeliais supjaustytus obuolius. Ant obuolių užpilti likusią tešlą. Kepti į iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškepusį pyragą pabarstyti cukraus pudra.